Gulasz z warzywami i chilli jalapeno
Składniki:
- mięso z łopatki wieprzowej
- kawałek szynki mocno wędzonej lub boczku
- 2 średnie marchewki
- 1 nieduża cukinia
- 1 mała cebula
- łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- łyżeczka zielonego chilli jalapeno
- suszone śliwki
- 4-5 łyżeczek przecieru pomidorowego
- 2 liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz ziołowy, bazylia, rozmaryn
- kasza jęczmienna perłowa
do smażenia
- olej rzepakowy
- olej rzepakowy
Przygotowanie:
Kroję mięso w kostkę i podsmażam na oleju wraz z łyżeczką czerwonej papryki. Dalej siekam drobno cebulę i szynkę/boczek, i razem podsmażam. Marchew pokrojoną w cienkie talarki, paprykę i cukinię lekko podsmażam na patelni. Następnie przekładam wszystkie podsmażone składniki do garnka, dolewam wody i duszę pod przykryciem. Dodaję resztę przypraw oprócz chilli.
W tym czasie gotuję kaszę. Jest ona w woreczkach, więc wystarczy, że ją wrzucę do lekko posolonej, gotującej się wody. I po około 15 minutach jest gotowa.
Gdy warzywa i mięso zmięknie dodaję kilka łyżek przecieru pomidorowego oraz suszone śliwki. Po zagotowaniu dodaję łyżeczkę zielonego chilli jalapeno. Zagotowuję i gotowe.
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania.