Składniki:
ciasto:
- około 3 szklanki mąki
- 200g margaryny roślinnej
- 2 jajka
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
nadzienie:
- około 1kg śliwek
- 1 łyżka cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- tabliczka gorzkiej czekolady
- rodzynki Jumbo (kwaskowate)
dodatki:
- tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania blachy
- cukier puder do posypania
Forma: kwadratowa 24 x 24 cm
Przygotowanie:
Ugniatam razem wszystkie składniki na ciasto. Odkładam do lodówki na minimum 30 minut.
Ugniatam razem wszystkie składniki na ciasto. Odkładam do lodówki na minimum 30 minut.
Wydrążone śliwki zasypuję cukrem i cukrem waniliowym. Czekoladę ścieram na tarce.
Po pół godzinie dzielę ciasto na pół i wałkuję. Na posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blasze wykładam cienko rozwałkowane ciasto. Na to układam śliwki, rodzynki i posypuję czekoladą. Wszystko przykrywam druga częścią ciasta i sklejam dokładnie.Wstawiam do nagrzanego piekarnika.
Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 35 minut
Jeszcze ciepłe posypuję cukrem pudrem.
O rany jak bym zjadła!!! Boskie połączenie: śliwki i czekolada :)
OdpowiedzUsuń