Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- twaróg chudy 200g
- 1 łyżka śmietany (u mnie 18%)
- garść bakalii (rodzynki melelaye, żurawina suszona, pokrojone orzechy laskowe łuskane)
- opakowanie cukru waniliowego
- 1 jajko
- cukier do posypania
Forma: blacha z piekarnika
Przygotowanie:
Twaróg łączę ze śmietaną i cukrem waniliowym. Cukru dodać tyle, aby uzyskać odpowiednią słodkość sera.
Ciasto francuskie rozkładam na blasze na papierze do pieczenia. 1/3 ciasta z lewej i 1/3 z prawej nacinam w poprzek na 1cm paseczki.
Ciasto francuskie rozkładam na blasze na papierze do pieczenia. 1/3 ciasta z lewej i 1/3 z prawej nacinam w poprzek na 1cm paseczki.
Na środek nakładam ser, a na nim układam bakalie. Ciasto sklejam na zakładkę. Smaruję wierzch roztrzepanym jajkiem i posypuję cukrem. Wkładam do nagrzanego piekarnika.
Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 20-25 minut (aż się ładnie zarumieni)
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania.