Składniki:
- 15 dag margaryny roślinnej
- 1/2 kg mąki pszennej(weszło trochę więcej)
- 3 łyżki cukru
- 4 łyżki miodu (u mnie spadziowy)
- 150 ml mleka
- 2 jajka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 duże jabłka
Forma: blacha z piekarnika
Przygotowanie:
Do jednej miski wsypuję mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodaję posiekaną margarynę. Rozcieram wszystko jak kruszonkę. Jabłka obieram i kroję w drobną kostkę. Dodaję do ciasta. W drugiej misce miksuję jaja, mleko i rozpuszczony miód. Łączę wszystkie składniki i zagniatam ciasto. Odstawiam na pół godziny.
Ciasto rozciągam na stolnicy tak, aby miało grubość 1,5-2,0 cm. Wykrawam z niego małe kółeczka. Układam je na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i wkładam do uprzednio nagrzanego piekarnika.
Temperatura piekarnika: 190 °C
Czas pieczenia: około 15 minut
Dobrze smakują z dodatkiem dżemu. U mnie z malinowym.
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania.