Składniki:
sos:
- podwójny filet z kurczaka
- papryka czerwona
- pieczarki
- cebula
- puszka krojonych pomidorów bez skórki
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- pieprz czarny ziarnisty
- zielone chilli jalapeno
- bazylia, oregano
- sól
dodatki:
- olej rzepakowy do smażenia
- makaron tagliatelle (u mnie wstęga)
Przygotowanie:
Kroję fileta z kurczaka w kostkę i podsmażam na oleju z dodatkiem papryki mielonej, chilli jalapeno, oregano i bazylii. Osobno podsmażam posiekaną w kostkę cebulę oraz pokrojone pieczarki. Dodaję pokrojoną paprykę oraz podsmażone mięso. Doprawiam wszystko solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Zalewam wodą i duszę pod przykryciem. Gdy już wszystko zmięknie, zwłaszcza papryka, dodaję pomidory z puszki i dokładnie razem podsmażam do miękkości.
W międzyczasie gotuję makaron. Odcedzam go, ale nie przelewam wodą. Przekładam go do sosu na patelnię i dokładnie mieszam. Tak przygotowane danie przekładam na talerze.
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania.