Składniki:
ciasto:
-180 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 50 g margaryny roślinnej
- jajko
- szczypta soli
dekoracja mazurka:
- konfitura z owoców róży
- lukier (sok z cytryny, cukier puder)
- orzechy laskowe łuskane, migdały płatki, morele suszone
Forma: blacha od piekarnika
Przygotowanie:
W misce mieszam mąkę z cukrem. Dodaję też posiekaną margarynę. Dodaję do tego jajko i szczyptę soli. Zagniatam ciasto. Jeśli lepi się zbyt mocno, można dosypać trochę mąki. Zawijam w folię i odstawiam do lodówki na minimum 30 minut.
Po wyjęciu dzielę ciasto na pół i rozwałkowuję na 2 prostokąty. Odcinam kawałek ciasta i formułuję boki oraz przedziałki w środku. Układam ciasto na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i wkładam do nagrzanego piekarnika.
Temperatura piekarnika: 200 °C
Czas pieczenia: około 15 minut
Po całkowitym ostygnięciu dekoruję ciasta. Część smaruję lukrem, część konfiturą. Układam do ozdoby bakalie (morele pocięte na mniejsze kawałki).
(Źródło przepisu na ciasto: kotlet.tv)
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania.