Składniki:
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 1/2 łyżki kakao (u mnie surowe kakao)
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 duże jabłka
dodatki:
- tłuszcz i mąka do wysmarowania blachy
Forma: torownica o średnicy 22 cm
Przygotowanie:
Do jednej miski wsypuję suche składniki i dokładnie mieszam. Jabłka obieram i kroję w kostkę. Jaja miksuję z cukrem, dodaję olej oraz resztę składników. Mieszam razem z jabłkami. Nasę przekładam do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką tortownicy. Wkładam do nagrzanego piekarnika.
Temperatura piekarnika: 170 °C
Czas pieczenia: około 40 minut
(Źródło przepisu: kulinarne spotkania)
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania.