Składniki:
Bułki przygotowane według przepisu Domowe bułki na hamburgery:
(ciasto):
- 2 szklanki mąki pszennej
- 10g świeżych drożdży
- 1/3 szklanki mleka
- 1/3 szklanki wody
- 1 łyżka rozpuszczonego masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczka soli
(na wierzch):
- mleko
- sezam
Prażona cebulka przygotowana według przepisu Prażona cebulka do hot-dogów:
- 1 cebula
- sól, mielony pieprz czarny
- mąka pszenna
- olej rzepakowy do smażenia
Dodatki:
- parówki
- majonez (u mnie o smaku smażonej cebulki)
- ketchup
Forma: blacha od piekarnika
Przygotowanie:
Bułki przygotowuję według podane wyżej przepisu. Formułuję z nich paluchy, lekko spłaszczam. A po wyrośnięciu smaruję mlekiem i obsypuję sezamem.
Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 15 minut, po 10 minutach wyłączyć dolną grzałkę
Gdy się pieką, przygotowuję cebulkę. Gotowe bułeczki jeszcze ciepłe przekrawam na pół, ale nie do końca. Otwieram, smaruję majonezem, obsypuję cebulką.
Wkładam do środka parówkę zagrzaną w misce z gorącą wodą. Całość polewam ketchupem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania.