Razowa pizza z serem korycińskim
Składniki:
ciasto:
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
- 1 szklanki mąki pszennej
- 25g świeżych drożdży
- 125ml letniej wody
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
dodatki:
- ser koryciński (u mnie "Swojski" Czesławy Zarzeckiej z czosnkiem i pieprzem kolorowym)
- domowy sos pomidorowy
- szynka w plastrach
- pieczarki
Forma: blacha od piekarnika
Przygotowanie jak w przepisie
Pizza na cienkim cieście z pieczarkami i pomidorem.
Temperatura piekarnika: 200 °C
Czas pieczenia: około 12 minut
Podaję z sosem czosnkowym.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ostatnio zastanawiałam się nad upieczeniem pizzy z dodatkiem jakiegoś polskiego sera. Do głowy przyszedł mi najpierw Bundz, ale Korycińskie też musi być świetny!! :)))
OdpowiedzUsuńRozpuszcza się jeszcze bardziej niż żółte sery jakie przeważnie używam do pizzy (Gouda lub Edam).
UsuńA ja wczoraj dodałem filmik na temat domowej pizzy takie są najlepsze !
OdpowiedzUsuńBrzmi dość egzotycznie :)
OdpowiedzUsuńMiało być bardziej zdrowo i naturalnie ;)
UsuńMniam, takie puszyste ciasto :) bardzo apetycznie wygląda - uwielbiam pizzę, tę domową też! :)
OdpowiedzUsuńObserwuję!