Dziś na szybko ciasteczka, ale takie szczególne, bo z wykorzystaniem ziemniaków. Ja użyłam pozostałych z obiadu, bo takie również się nadają. Ciasteczka półkruche z ziemniakami.
- 250 g mąki pszennej (u mnie typ 450)
- 100g masła
- 1 jajko
- 4 mniejsze ugotowane ziemniaki i poduszone
- 90g cukru
- cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatki:
- cukier puder do posypania
- konfitura
Forma: blacha od piekarnika/ lub specjalna forma płaska do ciasteczek
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto przekładam do miski i zagniatam. Następnie wałkuję dość cienko i wycinam z nich za pomocą foremek różnego kształtu ciasteczka. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładam do nagrzanego piekarnika.
Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 20 minut/ po 10 minutach wyłączyć dolną grzałkę
Piekę do lekkiego zarumienienia. Jeszcze ciepłe oprószam cukrem pudrem. Można też je podać z dodatkiem konfitury. Ciasteczka wychodzą miękkie i takie też są kolejnego dnia.
Źródło przepisu: Przepisy Joli
Pyszności :)
OdpowiedzUsuńooo takich ciasteczek nie znałam, apetyczne
OdpowiedzUsuńz ziemniaków takie urocze cuda? Ale fajny przepis, moja mama robi często sernik z ziemniakami, którzy bardzo lubią wszyscy :)
OdpowiedzUsuń