Oczywiście prawdziwy mus czekoladowy to taki z jajek, ale ja dla uproszczenia zrobiłam z dodatkiem śmietanki. Całość połączyłam z bananem i kolorową posypką.
Składniki:
- 330ml śmietanki 30%
- 100g czekolady gorzkiej
- 100g czekolady mlecznej
- śmietan żel
- 2 łyżki likieru o smaku czekoladowym Dalkowski Chocotella
dodatki:
- banan
- posypka: kuleczki zbożowe w czekoladzie
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Ubijam śmietanę wraz z dodatkiem śmietan-żelu. Odkładam dwie łyżki bitej śmietany do innej miseczki. Dodaję do całości ostudzoną czekoladę oraz likier czekoladowy. Dokładnie miksuję. Banana kroję na trzy części. Do szklanek przekładam po 1/3 musu czekoladowego, dokładam do tego kawałek banana. Ozdabiam łyżeczką bitej śmietany i posypuję delikatnie posypką.
Przekładam do lodówki na minimum godzinę. Podaję schłodzone. Dla dzieciaczków można zrobić w wersji bezalkoholowej. Deser będzie wtedy słodszy.
Pyszności :)
OdpowiedzUsuńPołączenie czekolady i banana-uwielbiam i do tego odrobinka czekoladowego likieru-Bajka :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuń