Niedawno był Tłusty Czwartek i u mnie zamiast tradycyjnego pączka zagościły Oponki serowe, ale zrobiłam też specjalną wersję dla dorosłych z dodatkiem lukru ze śmietankowo – truskawkowego likieru.
Składniki:
ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 500g półtłustego twarogu
- 3 jajka
- 1/4 szklanki cukru
- mały cukier waniliowy
- 50g margaryny roślinnej
- 2 łyżki sody oczyszczonej
- 2 łyżki wódki
dekoracja:
lukier:
- 2 łyżki likieru o smaku śmietankowo – truskawkowym Dalkowski Strawberry
- 1/2 szklanki cukru pudru
posypka maczek o smaku truskawkowym
dodatki:
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Do miski przekładam margarynę i twaróg. Siekam nożem. Dodaję resztę składników i dokładnie zagniatam. Ciasto wałkuje dosyć cienko i wycinam z niego koła za pomocą foremki lub szklanki. W środku robię otwór mniejszą foremką lub kieliszkiem. Oponki smażę na gorącym tłuszczu z każdej ze stron na rumiano. Gotowe wkładam do miski wyłożonej ręcznikiem papierowym.
Do miseczki wlewam likier i dodaję cukier puder, dokładnie mieszam. Jeśli jest nadal za rzadki, to dodaję więcej cukru.
Z tej ilości składników wychodzi około 2 dużych szwedzkich misek oponków. Gdy ostygną smaruje je lukrem i obsypuję posypką. Podaję, gdy lukier zesztywnieje.
Dla dzieci można przygotować lukier z samej wody i cukru lub oponki posypać zwyczajnie cukrem pudrem.
Wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńApetycznie wyglądają.
OdpowiedzUsuńZałączam się do grona Twoich obserwatorów, bo po pierwsze - robisz piękne wypieki, a ja też lubię eksperymentować w tym zakresie, po drugie - robisz to z córeczką, a ja też lubię łączyć siły ze swoją. więc mamy trochę wspólnego;) Pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuńZałączam się do grona Twoich obserwatorów, bo po pierwsze - robisz piękne wypieki, a ja też lubię eksperymentować w tym zakresie, po drugie - robisz to z córeczką, a ja też lubię łączyć siły ze swoją. więc mamy trochę wspólnego;) Pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuńwow.... jak z katalogu! Masz talent kobito, a ten róż działa na zmysły :)
OdpowiedzUsuń