Rafaello na kakaowym cieście bez pieczenia

W moich planach kulinarnych jest zrobienie kilku domowych deserów nawiązujących do kupnych oryginałów. Jednym z nich jest Rafaello. Jednak, by coś urozmaicić, użyłam kakaowych herbatników.

Składniki:
- 750ml mleka
- 3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 czubate łyżki mąki pszennej
- 200g masła 
- 1 szklanka wiórków kokosowych + 3 łyżki
- herbatniki kakaowe (około 350g)
- 2 łyżki likieru o smaku waniliowym Dalkowski Vanilla

Forma: 21x24cm, ja użyłam dużej formy, ale ograniczyłam ją do tej wielkości wkładając jako ściankę małą keksówkę

bez pieczenia

Przygotowanie: 
Około 500ml mleka przelewam do garnka i stawiam na gaz. Resztę mleka mieszam w misce razem z mąkami i cukrami. Gdy mleko się zagotuje, dodaję mleko z miski. Czekam na ponowne zagotowanie się, chwile mieszam na gazie aż budyń zgęstnieje. Odstawiam do wystygnięcia.

Miękkie masło miksuję, następnie do gładkiej masy dodaję budyń, szklankę wiórków kokosowych oraz likier. Miksuję dalej.

Formę wykładam papierem do pieczenia, wykładam nań warstwę herbatników. Na nie nakładam 1/3 kremu. Znowu herbatniki i 1/3 kremu. Kolejna (trzecia) warstwa herbatników i reszta kremu. Całość wygładzam i obsypuję resztą wiórków kokosowych. Ciasto wkładam do lodówki, najlepiej na całą noc, aby herbatniki zmiękły. Dopiero po tym czasie kroję i podaję.


9 komentarze:

  1. Ostatnio mam "fazę" na robienie ciast bez pieczenia, a Twoje wygląda bardzo smakowicie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z likierem może być bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rany, jak ja lubię takie ciasta bez pieczenia ;) a rafello chyba najbardziej.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam wszystko z kokosem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale smakowitości :)
    Lubię takie ciasta bez pieczenia :)
    A ten likier może być bardzo smaczny :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania.

 
Nie wyrażam zgody na kopiowanie, powielanie lub jakiegokolwiek inne wykorzystywanie w całości lub we fragmentach tekstów i zdjęć z serwisu internetowego https://kuchniacodnia.blogspot.com/ bez mojej wiedzy i zgody (podstawa prawna: Dz. U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 nr 43 poz. 170)
zBLOGowani.pl