W moich planach kulinarnych jest zrobienie kilku domowych deserów nawiązujących do kupnych oryginałów. Jednym z nich jest Rafaello. Jednak, by coś urozmaicić, użyłam kakaowych herbatników.
Składniki:
- 750ml mleka
- 3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 czubate łyżki mąki pszennej
- 200g masła
- 1 szklanka wiórków kokosowych + 3 łyżki
- herbatniki kakaowe (około 350g)
- 2 łyżki likieru o smaku waniliowym Dalkowski Vanilla
Forma: 21x24cm, ja użyłam dużej formy, ale ograniczyłam ją do tej wielkości wkładając jako ściankę małą keksówkę
bez pieczenia
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Około 500ml mleka przelewam do garnka i stawiam na gaz. Resztę mleka mieszam w misce razem z mąkami i cukrami. Gdy mleko się zagotuje, dodaję mleko z miski. Czekam na ponowne zagotowanie się, chwile mieszam na gazie aż budyń zgęstnieje. Odstawiam do wystygnięcia.
Miękkie masło miksuję, następnie do gładkiej masy dodaję budyń, szklankę wiórków kokosowych oraz likier. Miksuję dalej.
Formę wykładam papierem do pieczenia, wykładam nań warstwę herbatników. Na nie nakładam 1/3 kremu. Znowu herbatniki i 1/3 kremu. Kolejna (trzecia) warstwa herbatników i reszta kremu. Całość wygładzam i obsypuję resztą wiórków kokosowych. Ciasto wkładam do lodówki, najlepiej na całą noc, aby herbatniki zmiękły. Dopiero po tym czasie kroję i podaję.
Ostatnio mam "fazę" na robienie ciast bez pieczenia, a Twoje wygląda bardzo smakowicie! :)
OdpowiedzUsuńTeż poszukuję takich przepisów.
UsuńZ likierem może być bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńRany, jak ja lubię takie ciasta bez pieczenia ;) a rafello chyba najbardziej.
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko z kokosem :)
OdpowiedzUsuńRafaello, więc musi być z kokosem.
Usuńuwielbiam takie cista :)))
OdpowiedzUsuńMniam pyszności :0
OdpowiedzUsuńAle smakowitości :)
OdpowiedzUsuńLubię takie ciasta bez pieczenia :)
A ten likier może być bardzo smaczny :)