Pancakes z musem jabłkowym z dodatkiem cynamonu

Z okresem świątecznym kojarzą mi się szczególne zapachy, są to między innymi aromaty pieczonych jabłek oraz cynamonu. Z takiego połączenia można wyczarować bardzo smaczne śniadanie świąteczne w postaci placków z domowym musem. Moja propozycja to Pancakes z musem jabłkowym z dodatkiem cynamonu.

Składniki:

ciasto na pancakes:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki zimnej wody
- 1/2 szklanki mleka
- 1 jajko
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

mus jabłkowy
- 4-5 jabłek
- 1-2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczka cynamonu
- 1-2 łyżki wody

Przygotowanie:
Zaczynam od umycia jabłek na mus. Następnie je obieram i dzielę na ćwiartki. Usuwam gniazda nasienne i kroję na małe kawałeczki. Przekładam do garnczka, zasypuję cukrem i dodaję na początek odrobinę wody. Smażę jabłka pod przykryciem aż zmiękną, pod koniec dodaję cynamon. Jeśli mus jest zbyt wodnisty, to odkrywam pokrywkę i czekam aż nadmiar płynu odparuje. Jeśli chcemy, aby mus był idealnie gładki, możemy go dodatkowo zblendować.

Wszystkie składniki na ciasto dodaję do miski i mieszam trzepaczką lub miksuję za pomocą miksera. Wysmarowaną tłuszczem patelnię rozgrzewam. Wylewam ciasto tak, aby powstało ładne koło. Ja używam małej patelni Ambition, której wielkość jest akurat idealna na jednego okrągłego placka (pancaka). Gdy na całej powierzchni pojawią się pęcherzyki, to przewracam na drugą stronę i smażę przez chwile do lekkiego zarumienienia się.

Podaję pancakes na ciepło z dodatkiem musu jabłkowego.

Przepis na udane święta

1 komentarze:

Zapraszam do komentowania.

 
Nie wyrażam zgody na kopiowanie, powielanie lub jakiegokolwiek inne wykorzystywanie w całości lub we fragmentach tekstów i zdjęć z serwisu internetowego https://kuchniacodnia.blogspot.com/ bez mojej wiedzy i zgody (podstawa prawna: Dz. U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 nr 43 poz. 170)
zBLOGowani.pl